Kako u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj tako i kod nas, u gornjem Psarjevu i Velikoj Gori,postoji višestoljetna tradicija paljenja Uskrsnih Vuzmica, krijesova koji se pale večer uoči blagdana Uskrsa, dakle na Veliku Subotu ili u samo svitanje Uskrsa.

Kod nas se vuzmice uglavnom rade od izrezanih trsovih rozgi i grana očišćenih voćki a što naprave vrijedne ruke naših Prigoraca, u novije vrijeme i naših Prigorki, prilikom čišćenja vinograda i voćnjaka u pripremi za novu sezonu. Veli se da nije pravi vinogradar onaj koji to ne napravi do 19. ožujka, blagdana Svetog Josipa.

IMG_7338

Kao što Vam je poznato, Gornje Psarjevo se nalazi, kao i Rim, na sedam brežuljaka gdje svaki zaselak ima svoju vuzmicu. Tu postoji rivalstvo tko će prvi upaliti vuzmicu i čija će duže gorjeti. Velika Gora pak ima već tradicionalno jednu veliku vuzmicu, ove godine u organizaciji braće Marija i Drage Dananića, oko koje se okupi cijelo selo i narodno veselje traje cijeli dan, sa nekoliko prekida. U našem pitoresknom selu imamo prekrasnu kapelu Svetog Jurja gdje, zahvaljujući našem velečasnom dekanu Vladi Bogdanu, svaku nedjelju imamo Svetu Misu a tako i na Uskrs kada naše domaćice nose jelo na blagoslov. Nakon toga društvo ode doma na službeni ručak a onda se k vuzmici vrate oni koje žene puste nazad na veselicu!

IMG_7330Ove godine čini nam se da su prvi pokušali upaliti vuzmicu Karlo i Antonijo kod Pecaka, Marijan je složil vuzmicu kod Kukovaca, gorjelo je na Belošić brijegu kao i kod Guštojića.

Božo Pecak je palil vuzmicu kod Strelara a Vlado i Josip su je vužgali na Hođovom i Skrlčevom brijegu, najvišem naselju u našemu gradu. Za šire društvo, većinom mladi dečki i cure, vuzmicu i meso ispod peke su u kleti i vinogradu u Slatini pripremili Vlado i Marko Pecak, gdje su se družili sve do večernjih sati a poslije su otišli na živu muziku u Gužvu, naš lokalni kafić.

IMG_7341Na svim tim vuzmicama se je obilato jelo i pilo, čak i oni koji su do nedavno bili u korizmi! Posebna priča je vuzmica pri Krljanima a koju već desetljećima pravi i feštu organizira Štef Sigurin-Sigi. Pripreme počinju sa prvim suhim i lijepim danima u novoj godini tako da je njegova vuzmica spremna barem mjesec dana prije samog Uskrsa. IMG_7336A ne samo to! On paralelno vuzmici složi i još jednu hrpu rozgi i granja spremnu za paljenje Jurjevskog krijesa 22. travnja u predvečerje Svetog Juraja, zaštitnika našeg Psarjeva i Velike Gore.

Najprije je to veselje priređivao za svoju familiju, susjede i prijatelje, pa kad su došle Ana i Jelena za njih i djecu svih prijatelja, sada kada su cure velike za njihove muževe, zetove Damira i Nikolu te unučad Niku, Vitu i Nou, a na putu je još jedna unuka koja će biti s nama na proslavi blagdana Uskrsa i paljenja vuzmice 2017. godine!

Na meniju je bila kuhana šunka, šunka pečena u kruhu, pečeni odojak a i druge razne delicije.

Sve kak se šika!

Prethodni članakSretan i blagoslovljen Uskrs!
Sljedeći članakMještani Psarjeva dovršili izgradnju staze do kapele Svetog Jurja