Dario Dropučić rođen je u Svetom Ivanu Zelini. Životni i profesionlani put vodio ga je preko nekoliko zemalja i više hrvatskih gradova da bi se uvijek vraćao u srce Prigorja, u Sveti Ivan Zelinu, sa željom da uvijek pomogne svojemu kraju. Ovaj put je to uspio napraviti, zajedno sa svojim timom, u Ženevi, na Sajmu inovacija.

Zahvaljujući razumjevanju supruge kao i cjelokupne obitelji te nesebičnoj potpori tvrtkama “Metal Elektro” i “Prozirni namještaj” iz Donje Zeline kao i gospodinu Markešić Petru, otišli su u Ženevu, na najveći svjetski sajam inovacija gdje su osvojili Zlatnu medalju za inovaciju u kategoriji sportske opreme i visokih tehnologija.

Tim se sastoji od gospode Ivana Golubića i Luke Bebana iz softversko i elektroničkog razvoja Mobile Vehicle Technology iz Pisarovine, te Daria Dropučića iz tvrtke  Apsolutni Dizajn iz Svetog Ivana Zeline.

Uz Zlatnu medalju komisije ženevskog sajma, dobili su i Posebno priznanje i nagradu taiwanskog Instituta za inovacije kao Najbolje rješenje između više od 1800 inovacija iz prisutnih 49 zemalja. To priznanje još više laska kada znamo da se upravo na Taiwanu održava najveći svjetski sajam bicikala i prateće opreme.

Njihova inovacija spaja aktivan život i video igru, kompjutersku zabavu i vožnju biciklom. Upotrebom nagrađenog električnog bicikla, koji ima ugrađeni senzor i software za snimanje i „pamćenje“ ruta, omogućuje se da, naprimjer iz svojega doma u Svetom Ivanu Zelini odvezete rutu oko Ženevskog jezera, po kineskom zidu ili na bilo kojoj drugoj točci diljem svijeta.

Inovacija je u snimanju korisnika bicikla koji svoj video i zapis rute dijeli putem interneta sa ostalim korisnicima koji istu rutu “skinu” sa portala i voze je fiksirajući svoj bicikl na kućni stalak, pri čemu softver putem elektromotora daje točno onakve otpore “klačenju” kakve je imao korisnik koji je snimio video. Video se prenosi na ekran ili 3D naočale, ukoliko je korisnik snimio video sa 360-kutnom kamerom.

Ovu inovaciju primjeniti će na sve takve bicikle i bicikle za teretane što će omogućiti da tijekom vježbanja svaki dan „provozate“ po nekoj od svjetskih destinacija. 

Kako ova inovacija ima izravnu primjenu u turističke svrhe, jedan od prvih ciljeva im je snimiti rute u okolici Svetog Ivana Zeline i na taj način promovirati naš grad u svijetu.

Plan je krenuti sa predserijskom proizvodnjom već u lipnju ove godine a tijekom rujna sa serijskom proizvodnjom kojom bi se proizvelo 200-injak bicikala u prvoj godini.

Bicikli će se sklapati u Pisarovini, koja je ponudila besplatan prostor, dok će se dio razvoja i dizajna obavljati u Svetom Ivanu Zelini. Naš sugrađanin i kolega sa DPS liste za Gradsko vijeće, Dario Dropučić, uvijek se trudi u svoje projekte uključiti kako ljude tako i tvrtke iz našega grada!

Veliki interes i oduševljenje
idejom pokazali su korisnici širom Europe, Dalekog Istoka, Švicarske, Kanade i SAD-a.


Nakon lansiranja muškog modela kreću sa ženskim i dječjim modelima, te triciklima.

Ova je inovacija samo početak nečega velikog jer integrirani modul, koji je u biciklu, ustvari služi kao prvi modul na osnovu kojeg se razvija pristup autonomnoj vožnji, softverskom nadzoru stanja na cestama koji je baziran na programskoj umjetnoj inteligenciji nazvanoj EMMA. 

Naš, svjetski priznat sugrađanin Dario Dropučić i njegov tim imaju još planova, planova koji znače sigurniju vožnju na cestama a na zadovoljstvo svih sudionika u prometu te na ponos grada Svetog Ivana Zeline!

Prethodni članakŽeljko Pecak u Upravnom odboru Udruge HUPFAS
Sljedeći članakTihana Petric, mag.oec. kandidatkinja DPS za zamjenicu gradonačelnika Svetog Ivana Zeline